Lågprofil däck hos Däckonline i Malmö

Lågprofildäck har under de senaste 10 åren biltillverkare valt att originalutrusta sina bilar med.

Lågprofil däck

Eftermontering av lågprofildäck med större aluminium hjul är även det mer vanligt förekommande än för 10 år sedan. Dagens konsumenter har blivit mer medvetna om vad dessa gör för körglädjen och utseendet på bilen. De har naturligtvis andra egenskaper än däck med hög profil. Nedan kan du läsa om dess fördelar respektive nackdelar:

Fördelar

1: Bättre styrrespons samt snabbare och mer direkt styrning.
2: Högre friktion = bilen får bättre fäste.
3: Bättre riktningsstabilitet. Till exempel i blåsväder eller med husvagn.

Nackdelar

1: Större risk för vattenplaning (p.g.a. bredden).
2: Sämre komfort. Högre däckljud och stötigare.
3: Högre däckslitage (p.g.a. högre friktion och det bättre fästet.)
4: Risk för ”tå och häl” slitage.

Tå och häl slitage:

Bilfabrikanterna utvecklar löpande bättre chassis för att bilarna skall vara mer underhållande och säkra att köra. Denna utveckling har för många av dessa bilmodeller medfört att de körs med en negativ ”camber” och annan vinkel på bakhjulen för att ge bilen bra riktningsstabilitet. Detta kan i vissa fall medföra ett slitproblem som kallas ”tå och häl” slitage vilket får däcken att ”sjunga”. Häl och tå slitage kan identifieras genom att man känner en tydlig höjdskillnad mellan fram och bakkant av blocken på däckets skuldror (den yttersta kanten av mönstret). Det finns alltid en mindre höjdskillnad på 1-2 mm när däcket har rullat några tusen km. Detta är helt normalt och ger inga problem. Blir höjdskillnaden större kan däcket börja att väsnas så att det till slut blir enerverande.

Det är inte möjligt att på förhand säga vilken typ av däck som ger problem på vilken typ av bilmodeller. Vi har flera exempel på att den ena av två bilar, av samma modell och med likadana däck monterade, fungerar perfekt medan den andra bilen utvecklar ”tå och häl” slitage. Det finns dock några riktlinjer som beskriver när risken är störst och hur man gör för att undvika problemet:

1. Problemet förekommer vanligast på större bilar. Bilar mindre än ex. VW Golf får mycket sällan problemet.

2. Problemet er värst om man kör många km. på motor- och landsväg. Snabb körning i skarpa kurvor motverkar problemet.

3. Desto lägre profil däcket har desto högre är risken.

4. Om bilens stötdämpare och hjulupphängning är slitna, ökar risken för problemet avsevärt.

5. Risken minskar betydligt, om man skiftar hjulen mellan fram och bak vid varje 7-10.000 km.

6. Risken är tydligt kopplad till lufttrycket i däcken. Lågprofildäck kräver högre lufttryck jämfört med standarddäck. Nedan följer tumregler för vad lufttrycket bör vara för att minimera ”tå och häl” problemet på de dimensioner där problemet är vanligast förekommande.

15" 45-55 profil: 35-40 psi = 2,4-2,8 bar = 240-280 kPa
16" 40-55 profil: 38-43 psi = 2,6-2,9 bar = 260-290 kPa
17" 35-50 profil: 40-45 psi = 2,7-3,1 bar = 270-310 kPa
18" 35-50 profil: 42-47 psi = 2,9-3,2 bar = 290-320 kPa
19" 30-45 profil: 42-47 psi = 2,9-3,2 bar = 290-320 kPa

Ovanstående lufttryck kan mycket väl avvika från det vad biltillverkaren föreskriver (din bils instruktionsbok), men vår erfarenhet säger att de flesta bilar kör lika bra med lite högre lufttryck.

7. Har däcket börjat att väsnas p.g.a. ”tå och häl” slitage är det nästan omöjligt att slita bort ojämnheterna igen. Lösningen på problemet är att få däcket svarvat/raspat. Detta utförs med hjälp av en maskin som slipar bort lite av däckets mönster så att återigen blir jämnt.


Från lågprofil till Däck

Till Hem